aixam mopedbilar

Den första bilen

Den första bilen

Som nybliven femtonåring är det extra spännande att åka iväg till en bilhandel och köpa sin första bil. För trots att det är hela tre år kvar tills man får körkort för personbil så kan man redan vid femton börja köra en Aixam mopedbil. Det är en liten bil som ser ut som en vanlig liten bil förutom att den har en röd varningstriangel där bak. Men i övrigt finns den i flera olika fina färger och ett flertal olika modeller från den minsta till en skåpbil av lite större modell.   

 

Ut och köra  

För att få köra aixam mopedbilar behöver man ett AM-körkort som också gäller ifall man vill köra en moped klass ett. Likheterna med en moped är att Aixam mopedbilar endast får köras i fyrtiofem kilometer i timmen men där stannar likheterna. För till skillnad mot en moped så behöver man ingen hjälm och ingen kedja att låsa fast fordonet med. Man behöver inte heller ha stadiga kläder som skydd ifall man skulle trilla eller regnkläder ifall himlen öppnar sig. Och den där lilla handduken som man använder för att torka av sadeln med kan man lämna hemma. Den enda risken som nybliven femtonåring och ägare av en Aixam mopedbil är att man framöver åker på att storhandla eller hämta föräldrarna på fredagskvällen istället för tvärtom.  

 

 

Inte bara tonåringen

Men Aixam mopedbilar är inte enbart något som en tonåring kan sukta efter. Det finns många som av någon anledning inte tagit körkort eller som inte vill köra vanlig bil och där är Aixam mopedbilar ett bra alternativ. Med sin litenhet kan den vara ett bra alternativ till stadsbilarna eller ifall man behöver färdas kortare sträckor på landsbygden. Som begränsning får man inte köra på vägar där hastigheten överskrider ett hundra kilometer i timmen, så det är viktigt att inte råka hamna på en motorväg.