tryckknappar

Gör plaggen extra funktionella och snygga med tryckknappar

Gör plaggen extra funktionella och snygga med tryckknappar

Tryckknappar är ett mycket smidigt alternativ till vanliga knappar och kan användas till en rad olika plagg och gör-det-själv projekt. De kan vara riktigt snygga detaljer på en skinnjacka eller något som erbjuder bra funktioner på barnplagg eftersom de är enkla att snabbt knäppa och knäppa upp. Förutom att tryckknappar är väldigt användbara så är de dessutom väldigt lätta att montera, så länge man har rätt verktyg. 

Välj en passande storlek

Det finns olika varianter av tryckknappar för att de ska kunna användas till alla möjliga plagg och accessoarer. Det finns till exempel tryckknappar med kappa, vilket innebär att de har en täckt ovansida som vanligtvis är slät. Dessa tryckknappar är bra till projekt där knappen ska synas och vara en del i plagget, som en snygg detalj på en jacka, en väska eller till och med på ett par skor. I regel är det så att ju kraftigare material man använder desto större tryckknapp behövs, jeanstyg eller kraftigt vävda bomullstyger är material som kan kräva större knappar.

Vill man däremot fästa tryckknappar på tunnare tyger så krävs inte lika stora knappar. Det handlar dock även om hur man vill att plagget ska se ut. Det går såklart att använda en större modell som detalj även på tunnare tyger, man bör dock vara försiktig om man ska knäppa upp dem eftersom större knappar kräver lite mer kraft jämfört med små. 

Säkra upp tyget

När man monterar tryckknapparna kan det vara bra att vika tyget dubbelt eller i tre lager så håller det bättre. För att säkerställa hållbarheten ytterligare så kan det vara bra att förstärka med mellanlägg på baksidan av tyget där tryckknappen ska sitta, eftersom tyget blir lite lösare för varje gång man öppnar och stänger tryckknapparna. Mellanlägget ska strykas på innan man monterar tryckknappen. På www.leatherhouse.se finner man tryckknappar i olika modeller och färger samt verktyg som underlättar monteringen av dem.