däck

Kolla in däckgöteborg.se när du behöver nya däck

Kolla in däckgöteborg.se när du behöver nya däck

Det finns frågor som infinner sig vid däckbyte. Vilken typ av däck ska man ha och vad är skillnaden mellan de olika sorterna? De kan delas in i tre kategorier. Sommardäck, vinterdäck och allrounddäck. Det kan tyckas vara enkelt, men är det det?

Sommardäck är de som är enklast att definiera. Det är däck som man använder på sommaren. På dem behövs exempelvis inte dubb då risken för halka under den årstiden är minimal.

Sedan kommer vinterdäcken. Några har till skillnad mot sommardäcken dubbar.  De är märkta med bokstäverna MS som betyder mud and snow. Det finns faktiskt två olika sorter:

  • Dubbdäck – de har bästa greppet när det är is på vägarna. När det är barmark så sliter de dock hårt på körbanan.
  • Friktionsdäck är bäst vid snöiga vägar.

 

Så vad är skillnaden?

Skillnaden mellan sommar- och vinterdäck är gummiblandningen och mönstringen. Man kan tycka att det är bra att använda sommardäcken om man har en vinter med relativt bara vägar. Men faktum är att det gör gummit på sommardäcken hårt och däcken blir sämre. 

Det finns även lagmässigt en skillnad när det kommer till mönsterdjup. Sommardäcken får ha minsta djup på 1.6 mm. Vinterdäcken får ha ett djup på minst 3 mm. Det är inte tillåtet att kombinera sommar- och vinterdäck.

 

När kräver lagen däckbyte?

Vid vinterväglag måste man enligt lag ha däck mellan 1 december och 31 mars.

Mellan 16 mars och 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck. Dvs om det inte är vinterväglag som kräver vinterdäck för säkrare körning. Man säger att det är vinterväglag så snart det finns is, snö eller modd på vägen.

Så det är viktigt att hålla sig uppdaterad. Har man däcken hos däckgöteborg.se är de, när det är dags, rena, kontrollerade och redo att snabbt sättas på. Läs mer på:https://www.xn--dckgteborg-q5a3t.se/.