När det är dags att rensa garaget eller flytta

När det är dags att rensa garaget eller flytta

Det är mer än ofta man kan behöva använda släpvagnar. Det kan vara vid den årliga eller i alla fall den tänkta årliga rensningen av garage och förråd. Det kan också vara när det är dags att flytta eller hjälpa någon annan att flytta. Då är det ofta nödvändigt att ha en släpvagn. Det är idag lätt att hyra eller köpa Släpvagnar själv. Det finns dock både ett och annat att tänka på och det är det där med vikten och vad du har tillåtelse att köra med ditt körkort.

 

 

Vad får jag köra på mitt B-körkort?

 

Trafikverket har ganska tydliga regler och dessa finns såklart alltid uppdaterade på deras hemsida. Normalt sätt kan man säga att med B-körkort får du köra lätta släpvagnar med en vikt upp till 750 kg. Dock kan även en släpvagn vara lätt även om den väger mer än 750 kg. Men, och där kommer det som är viktigt att ha koll på, den totala vikten med släpet och bilen inte får överstiga 3 500 kg. Om du har utökad behörighet på ditt B-körkort så gäller maxgränsen 4 250 kg. Tänk på att det är ditt ansvar att alltid hålla dig uppdaterad om vad som gäller.

 

Vad är då de avgörande vikterna?

 

Det är några punkter du ska ha koll på och det är:

 

  • Totalvikten, vilket är tjänstevikten plus maxlast.
  • Tjänstevikt, vilket är den sammanlagda vikten av fordonet i normalt och körklart skick. Tänk på att det inkluderar föraren i vikten.
  • Bruttovikt, precis som det låter är det den för stunden givna vikten med lasten.
  • Maximal släpvagnsvikt, det är den begränsning på hur mycket släpvagnen och lasten får väga.

 

Det här kanske låter lite komplicerat men tänk på att inte lasta för mycket utan hålla koll på vad släpvagnen får lasta. Ta hellre en extra runda till tippen eller vid flytten.