rubiks kub

Pussel i kvadrat

Pussel i kvadrat

I slutet på 70-talet tog en ungersk professor och arkitekt vid namn Ernő Rubik patent på det som idag kallas rubiks kub, och många är de som haft en rubiks kub i handen. Det är en leksak som varat över generationer. Rubiks kub är ett mekaniskt pussel som går ut på att få tillbaka alla block i samma färg på de olika sidorna. Det är inte helt lätt att lösa en kub som någon annan skruvat runt, och det kan bli många kraftuttryck innan man fått tillbaka färgerna i sina respektive kvadratiska block.

 

Minsta antal vridmoment för att finna lösningen?

När man sitter och vrider på sin rubiks kub kan det ta hur många vridningar som helst innan man är klar, alternativt så kastar man den i väggen i ren frustration. Dock finns det hjälp att få via internet och appar där man fyller i utgångsläget och sedan får förklaringar för varje drag framåt tills kuben är tillbaka i ursprungsläget. En matematiker vid namn Tomas Rokicki bevisade 2008 att en kub alltid kunde lösas med färre än 26 drag. Emellertid nöjde han sig inte där utan fick med hjälp av superdatorer 2010 bevisat att det krävs aldrig mer än 20 drag för att få en lösning, även om de flesta av oss i verkligheten behövs fler drag än så.

 

 

En färgglad kvadratisk kompis

Att sitta och lära sig algoritmerna för att vrida tillbaka rubiks kub är fascinerande och kan ta tid. Att få träna hjärnceller och fingerfärdighet samtidigt är en bra utmaning i det digitala samhället. Köp rubiks kub på MasterCubeStore.se när du vill se de olika variationerna av kuber som finns, även om 3x3x3 är den vanligaste. När man blivit riktigt duktig så kan man tävla i olika grenar, antingen i lokala tävlingar, eller representera Sverige i världsmästerskapet som årligen arrangeras av World Cube Association.