Vilket ansvar tar E-plast.se i återvinning av plast?

Plast, plast, plast. Detta syntetiska material som har förpestat jorden och förstört så mycket av vårt klimat. Enligt experter uppskattas ungefär 269 000 ton plast flyta runt i haven där det dödar vattenlivet. Det är tillräckligt mycket för att skapa öar stora som amerikanska stater. Av ren och skär plast. Det är samma vikt som 44 elefanter eller 150 bilar.  

För plast som har slängts i naturen att brytas ned tar det mellan 10-20 år. Då har vi inte ens räknat in mikroplasterna, som kan ta hundratals år på sig innan de har komposterats i jorden. Förutsatt att de överhuvudtaget bryts ned alls, vilket inte alltid är fallet.  

Världen kryllar alltså av plast. Plastpåsar, plastförpackningar, plastflaskor. Man kan ha många synpunkter på att plast går att beställa på nätet från hemsidor som E-plast.se. Visst, plast är helt avgörande för produktion och så vidare. Men är det inte där problemet ligger? Varför har vi blivit så beroende av ett material som förstör klimatet och kanske aldrig försvinner från jordens yta? 

 

 

Här har plastpåsen förbjudits

För plasttillverkare vilar därför ett enormt ansvar. De är medskyldiga till en av de värsta miljöförstöringarna i världen. Frågan måste ställas vad tillverkare av plast egentligen gör för att plasten ska vara så nedbrytbar som möjligt och hur mycket de egentligen producerar på återvunnet material.  

En del aktörer tar redan stort allvar. I många affärer har gratisplastpåsarna tagits bort. De som går att köpa blir dyrare och dyrare. Men det går att göra mer än så. I exempelvis North Carolina och på somliga hawaianska öar är plastpåsar helt förbjudet. Det gäller även länder som Kenya, Indien, Kina och Italien. Bör Sverige verkligen vara sämre?  

Plasten måste självklart också återvinnas. Släng absolut inte plast i restavfall, matavfall eller pappersavfallet. För att minska förbrukningen och användandet av plast måste vi återanvända den plast som redan är i omlopp.