Att återfå klarsynen

Den som råkar ut för att få symptom för grå starr är inte alltid medveten om vad det är som pågår. Många går länge och har vaga besvär som förvärras med tiden. 

För den som inte regelbundet besöker en optiker kan det te sig obegripligt varför man har problem med dimmig syn och med ljuskänslighet. Man upplever det rent obehagligt att köra bil i mörker då varje mötande fordon bländar en på ett besvärande sätt. De flesta tänker att synen försämrats och uppsöker tillslut en optiker och då får man förklaringen att man lider av grå starr.

Vad är egentligen grå starr?

Grå starr är en sjukdom som drabbar ögat. Det kan drabba bara ett öga eller båda två. Det är inte vanligt att personer som är yngre än sextio år får ögonsjukdomen, men det händer. Idag finns det inte något svar på varför sjukdomen uppkommer, men intensiv forskning pågår.

Man har ändå lyckats hitta faktorer som verkar spela roll vid uppkomst av grå starr. Det handlar om diabetes, om ovanligt mycket solljus, långvarig kortisonbehandling med ögondroppar och rökning. Man tror också att det kan finnas en viss ärftlighet. Sjukdomen utvecklas olika fort hos olika individer och alla behöver inte behandling.

 

Hur fungerar en starroperation?

Många personer som utvecklat grå starr blir hjälpta och det som rekommenderas är då en grå starr operation. En sådan operation är fullkomligt odramatisk och tar ungefär tio minuter för vardera öga. Först bedövas ögat med droppar och därefter byts den grumliga linsen ut. Man får då en ny, konstgjord lins. Efter operation behöver man bära solglasögon några timmar och kan inte köra bil. Förbättringen av synen kommer oerhört fort, för många redan samma dag. Att uppleva att synen blir skarp igen är en mycket positiv upplevelse för många. Tveka inte att undersöka dina ögon om du upplever besvär, för hjälpen finns nära.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *