Tandhygienist

En tandhygienist kan göra mycket för att du ska kunna hålla tänderna i gott skick

En tandhygienist kan göra mycket för att du ska kunna hålla tänderna i gott skick

Att regelbundet besöka en tandläkare är något som är väldigt viktigt, men många gånger räcker det med att besöka en tandhygienist, vissa gånger kan det till och med vara ett bättre alternativ. En tandläkare har en längre utbildning och kan därmed göra mer avancerade ingrepp, men en tandhygienist arbetar proaktivt. Det kan vara viktigare om man endast vill kontrollera sina tänder och få tips om det är något man kan förbättra i sina dagliga tandvårdsrutiner. 

Tandhygienisten kan hjälpa dig att förbättra munhälsan

En tandhygienist kan göra allt från att undersöka och diagnostisera till att behandla karies (hål i tänderna), inflammationer och parodontit (tandlossning). En tandhygienist kan även avlägsna tandsten, putsa och polera tänderna samt ta bort plack. Putsning och polering gör det svårare för bakterier att fästa på tandytan samt gör det lättare att rengöra tänderna. 

Anledningen till att man bör ta bort plack är för att det annars kan bildas tandsten. Plack är en klibbig, vitaktig beläggning som bildas på tänderna av bakterier. I saliven finns det kalk som gör att placket stelnar och det bildas därmed tandsten. Tandsten kan i sin tur leda till tandköttsinflammation, om den inte behandlas kan det sluta med tandlossning. Genom att borsta tänderna noggrant kan man få bort plack, men när det väl har stelnat och blivit till tandsten så måste man få hjälp från en tandläkare eller tandhygienist att ta bort den.

Få den bästa tandvården utifrån behov

Kort och gott så är en tandhygienist väldigt duktig och specialiserad på att lära folk om egenvård. De kan lägga tid på sina patienter och tala om hur de bäst kan ta hand om sin mun. Vare sig man söker en tandläkare eller en tandhygienist så kan man gå in på tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct, där kan man boka tid på en modern och professionell klinik som erbjuder allt från undersökningar och behandlingar till akuttandvård.