konstgräs

Fler lag i Allsvenskan väljer konstgräs som underlag

Fler lag i Allsvenskan väljer konstgräs som underlag

“Köp en traktor, köp en traktor, köp en plog och lite frö. För med skitlag på en plastplan kommer fotbollen att dö”. Så sjunger fansen till Helsingborgs IF riktat mot motståndaren när de möter ett lag som spelar sina hemmamatcher på konstgräs.  

Huruvida konstgräs borde vara tillåtet eller inte i landets högsta fotbollsserie har varit en stor snackis de senaste åren. En del klubbar menar att skillnaden mellan gräs och konstgräs är för stor och att det blir som två olika sporter. Man lyfter också traditionsargumentet att fotboll helt enkelt bara ska spela på gräs eftersom det alltid har gjorts så. 

Emellertid står vi här nu med en herrallsvenska där ungefär hälften av lagen spelar på just konstgräs. Det var Elfsborg som bröt mark 2005 när nya Borås Arena stod klar. Kommunen ville inte lägga naturgräs med anledning av att man ville att arenan skulle kunna användas till mer än bara fotboll. Sedan dess har flera andra arenor följt efter, till exempel Bravida Arena, Behrn Arena och Tele2 Arena. 

 

 

Gynnar breddfotbollen och ungdomslagen

På ett par platser har förslag om konstgräs mött stort motstånd. Både Landskrona BoIS och Trelleborgs FF lyckades stoppa kommunens förslag om att lägga konstgräs på deras respektive arenor. Argumentet för varför man ska ha konstgräs rör sällan elitfotbollen. Ibland hör man att det blir bättre fotboll eftersom planerna är jämnare. Men den allra största nyttan av konstgräs sker inom breddfotbollen. 

Det är när många lag delar på samma anläggning som konstgräset får en viktig funktion. En förening har många ungdomslag i många olika ålderskullar, både flick- och pojksidan. Kanske har de inte så många gräsplaner att tillgå. Framför allt inte under vintern. 

Då kan konstgräsplaner faktiskt vara det som möjliggör att verksamheten kan fortgå. Annars hade inte lagen haft någonstans att träna under vintersäsongen. Gräs håller som bekant inte som underlag på vintern.